ПОГЛЕД В НЕЗИВЕСТНОТО

С екзистенциално проницание.

МИНЕРАЛИТЕ - ЛЕЧЕБНИ СВОИЙСТВА, част 3:



By  Leny     19:45    Етикети:,,,, 
Препоръчвам Ви...

ОЛИВИН (ПЕРИДОТ)



Цвят: жълт, жълтозелен до тъмнозелен.

Легенди:
В древността са смятали, че предпазва от нещастие притежателите си, прогонва злите духове и страха от тъмнината. Съществува предание, според което Мойсей е носел в своя нагръдник оливин като камък-пазител от беди.

През Средновековието е смятан за един от основните лечебни минерали, повлияващ меланхоличните състояния.

Лечебни свойства:
Носен като украшение при директен контакт с кожата, влияе положително върху работата на органите в гръдния кош, най-вече на сърцето и белите дробовe, помага за възстановяване след сърдечен инфаркт.

При упорити кожни заболявания няколко късчета се поставят в маслинено масло да престоят седем дни. Засегнатите места се мажат сутрин, а вечер се използва и мехлем от стрит кехлибар и мас.

Продължителният контакт с оливина възстановява вътрешното равновесие и прогонва отрицателните емоции.

АКВАМАРИН



Предания:
През Средновековието аквамаринът е камъкът, с който са украсявани статуите на Дева Мария. По това време се приема като символ на целомъдрието.

Популярна е легендата, че е камък от съкровището на морска нимфа. Името му означава "морска вода". Той е изразител на неопетнената любов. Побеляването му се счита за показател, че притежателят му е обграден от лицемерни приятели.

Лечебни свойства:
Положен върху гърлената чакра, успокоява лимфните възли и подпомага кръвообращението, подсилва имунната система и предпазва от всички видове прос-
тудни заболявания.

Носен като украшение, стимулира организма за преодоляване на проблеми с гласните струни и предпазва от морска болест, помага и при пътувания по суша и въздух.

При алергии е необходимо да престои в чаша с вода през нощта. С нея сутрин се мие засегнатото място, след което се третира с мехлем от мас и стрит кехлибар.

При хълцане се поставя върху гърлената чакра. Помага на очите, като вечер се полага за половин час върху затворените клепачи.

Продължителното общуване с него премахва усещането за хаос и подрежда мислите, носи спокойствие и стимулира възстановяването.

Може да се съчетава с халцедон, тюркоаз, лазурит и син топаз.

АМЕТИСТ



Предания:
Старите гърци са носели аметист за предпазване от магии, срещу носталгия и лоши мисли, но най-вече срещу алкохолизъм, поради което виното е било поднасяно в аметистови чаши.

През античността е наречен още и "камък на Бакхус", защото богинята Диана от ревност превръща в аметист нимфата, в която Бакхус се влюбва.

Отрезвяващото и проясняващо съзнанието въздействие на аметиста е подчертано отдавна в много култури. Будистките монаси го използват за медитация. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов.

Затова срещу кошмари се слага вечер под възглавницата.

Лечебни свойства:
Известно е изключително силното му положително въздействие при различни форми на склероза, на мигрена и напрегнатост.

При физически контакт с тялото отпуска нервите и ги стабилизира. На хора, занимаващи се умствен труд, се препоръчва да изпиват сутрин по чаша вода, в която минералът е престоял една нощ.

При главоболие периодично се полага върху третото око и се масажират слепоочията. Тази терапия, изпълнявана редовно сутрин и вечер, осигурява през деня ясна мисъл, през нощта - здрав сън.

При склерози се масажира челото вертикално по средата с капка зехтин, след което камъкът се полага върху третото око.

При синузит минералът се затопля в чаша с вода, в която е поставена една чаена лъжичка сол и многократно се масажират синусите.

Във вид на друза камъкът се поставя там, където човек прекарва по-голяма част от денонощието.

На работното място е добре притежателят му да е във визуален контакт с него, в
спалнята се препоръчва да бъде на нивото на главата.

Предоставям ви нещо уникално:
Петте мистични обеци от древен Египет




На 45 км от Хеопсовата пирамида са били открити 5 комплекта обеци с мистична история. Камъните, които са вградени в обеците са:

- Топаз,
- Пурпурен Аметист,
- Оливин (перидот),
- слънчев Цитрин,
- Кървав Гранат.

Според намерените апокрифи, те са били дар от Соломон на Саавската царица. Във всеки камък е положено тайнство.

Предлагам на вас, потребителите на този сайт, уникални копия с оригинални камъни изработени в Швейцария. Може да се докоснете и да притежавате една мистериозност, която би превърнала животът ви в прекрасни мигове.


Текстовата част е от "Енциклопедия на лечебните минерали",
част втора от Иван и Гергана.


-------------------------------
© 2005, Красимир Куртев - Алеф
автор, All rights reserved!
споделяне

Leny

Според някои философи това е непосилно за човека. Други биха казали – въпрос на оптика. А трети биха счели въпроса неуместен извън прагматичните цели, които си поставят. Артър Едуард Уейт споделя: "Известно е, че във висшето изкуство на фриволността има само няколко по-мъгляви и неясни неща от критиката, която твърди, че дадена теза е невярна, без да разбира, че тя е декоративна". ОЩЕ...